Lietuvos gyventojų naminių augintinių laikymo įpročiai, nuostatos ir elgsena

2018/04/24 | Tyrimas
16

Šių metų vasario mėnesį BERENT atliktas Lietuvos gyventojų augintinių laikymo įpročių tyrimas atskleidė, kad daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų šiuo metu namie augina kokį nors gyvūną – taip atsakė net 60 proc. apklausos dalyvių. Kaip rodo Europos naminių gyvūnų augintojų maisto pramonės federacijos (FEDIAF) duomenys, naminių augintinių Europoje daugėja – ypač šunų ir kačių. Federacijos skaičiavimais, Europos Sąjungoje šiuo metu suskaičiuojama daugiau nei 68 mln. namie auginamų šunų ir beveik 74 mln. kačių, 40 mlrd. dekoratyvinių paukščių, 20 mln. mažų žinduolių ir nesuskaičiuojami milijonai akvariumuose auginamų žuvyčių.

Šalies regionas lemia augintinio rūšį

Pasak „Kika Group“ rinkodaros vadovės Agnės Dovydėnės, daugiausia gyvūnų auginama Šiauliuose – teigiamai atsakė 71 proc., šiek tiek mažiau Klaipėdoje ir Panevėžyje – 65 proc., vilniečių, auginančių gyvūną namie, buvo mažiausia – 53 proc.
„Tyrimas atskleidė, kad kitaip nei daugumoje Europos šalių, Lietuvoje labiau mylimos katės – 58 proc. apklaustųjų prisipažino namie laikantys būtent jas. Apibendrinus gautus rezultatus paaiškėjo, kad 65 proc. šiauliečių, 61 proc. panevėžiečių ir 59 proc. klaipėdiečių namie dažniau laiko šunis, o 55 proc. kauniečių ir 60 proc. vilniečių – kates. Tai paaiškinti turbūt galima tuo, kad mažesniuose miestuose, kur žmonių tankumas mažesnis ir pastatais neapstatytų erdvių yra daugiau, išvesti pavedžioti šunį yra daugiau galimybių nei Vilniuje ar Kaune”, – teigia A. Dovydėnė.

Daugiau apie tyrimo rezultatus: https://www.lrt.lt/naujienos/ivairenybes/27/209867/tyrimas-siaures-lietuva-dievina-sunis-likusi-jos-dalis-kates