Darbdaviai tikisi, kad darbuotojai dirbs ir atostogų metu

2015/09/12 | Tyrimas
40

Atostogos! Laikas pailsėti, atgauti jėgas, praleisti laiką su šeima ar draugais, atsiriboti nuo darbinės veiklos. Realu? Ne visai.

Reprezentatyvios Lietuvos gyventojų apklausos rezultatai rodo, kad kasmetinių atostogų metu darbo reikalus tvarkė net 45% atostogavusiųjų.

Šiuolaikinės ryšio galimybės suteikia daug privalumų, tarp jų galimybę būti pasiekiamu visur ir visada. Tiesa, suteikia ne tik galimybę, kai kada tai tampa priklausomybe. Būti visada “online” yra strategiškai svarbu. Pamiršti išmanųjį namuose praktiškai galima prilyginti asmeninei “globalinei katastrofai”, nes tai sukelia panikos ir nesaugumo jausmą, kurį stengiamės kuo greičiau pašalinti skubėdami pasiimti pamirštą komunikacijos priemonę arba ieškodami kitų prieinamų ryšio priemonių, kad kuo greičiau vėl įsijungti į “online” erdvę.

Ar tai, kad pusę atostogaujančių žmonių atostogų metu dirba kaltinsime šiuolaikines ryšio galimybes?

Greičiausiai taip, bent jau nemaža dalimi, nes to paties tyrimo rezultatai atskleidžia, kad atostogų metu darbuotojai ne tik kalba telefonu darbo reikalais, bet atsako į el. laiškus bei darbo reikalais rašo trumpąsias sms žinutes.
Taigi, tyrimo duomenimis 77% atostogusiųjų ir atostogų metu dirbusių respondentų, darbo reikalais telefonu kalbėjo kiekvieną dieną ar bent keletą kartų per savaitę, 62% atostogavusiųjų atsakė į el. laiškus kiekvieną dieną ar bent keletą kartų per savaitę.

Įdomu tai, kad dirbti atostogų metu vis dėlto labiau linkę vyrai nei moterys, apklausos duomenimis dirbusiųjų atostogų metu santykis pagal lytį atitinkamai V/M 51% ir 39%.

Tikriausiai nenustebins tai, kad statistiškai reikšmingas skirtumas išryškėjo tarp aukštąjį išsilavinimą turinčių ir žemesnį išsilavinimą pasiekusių gyventojų, pastarųjų “tik” 31% teigė tvarkė darbo reikalus atostogų metų. Peršasi išvada, kad darbuotojai turintys aukštąjį išsilavinimą yra labiau motyvuoti, vardan karjeros neleidžia sau atitrūkti nuo darbo net atostogų metu. Gal ir logiška, tik ar efektyvu. Įvairių organizacijų atlikti tyrimai rodo, kad persidirbimas, nesugebėjimas nubrėžti ribos tarp karjeros ir asmeninio gvenimo galutiniame rezultate pakenkia tiek darbo produktyvumui, tiek pačiai karjerai (Economic Policy Institute (EPI) studija, aut. Lawrence Mishel, 2013-01-30).

Įdomiausia apklausos rezultatų dalis – tik 3% atostogų metu dirbusių respondentų atsakė, kad jų darbdavys ar vadovas nesitikėjo, kad atostogų metu jie bus pasiekiami darbo reikalais.

Taigi, nors atostogų metu dirbo 45% respondentų, likusieji visgi nesijautė visiškai atitrūkę nuo darbo. Ką gi tai reiškia? Ogi tai, kad darbuotojui, imančiam kasmetines atostogas, visiškai atsiriboti nuo darbinės veiklos atostogų metu veikiausiai nepavyks, nebent vykstant atostogų pavyktų išmanųjį “pamiršti” namuose.

—–
Tyrimą atliko BERENT Research Baltic 2015 m. rugpjūčio 24 d. – rugsėjo 4 d. Tyrimo metu apklaustas 1001 respondentas nuo 18 m. iki 69 m. Tyrimo imtis reprezentuoja esamą Lietuvos gyventojų populiacijos pasiskirstymą pagal lytį, amžių, regionus ir kitus demografinius rodiklius.

Cituojant tyrimo rezultatus būtina nuoroda į šaltinį “BERENT Research Baltic”.