Tyrimas: 75 proc. darbuotojų sirgdami eina į darbą

2016/01/26 | Be kategorijos
26

Pusė apklaustų darbuotojų per pastaruosius 3 mėnesius juto peršalimo simptomus, iš jų net 75 proc. ėjo į darbą. „Motyvai, verčiantys  žmones sergant eiti į darbą, skiriasi, atsižvelgiant į amžiaus grupę. Didžioji dalis gyventojų mano, kad jų darbų niekas nenudirbs – net trečdalis apklaustųjų. Jaunesni darbutoojai nesureikšmina gripo simptomų, o vyresni žmonės dažniausiai bijo netekti dalies pajamų“, – sakė J.Unčiurytė-Bakšienė.
Trečdalis apklaustųjų nurodė, kad tai, jog nepasirodo darbe, stipriai paveikia ir jų pajamas – jos sumažėja, todėl jie eina sirgdami. Daugiau nepasitenkinimo dėl sergančio kolegos išreiškia moterys.
„USP Baltics“ užsakyto ir „BERENT Reseach Baltic“ atlikto tyrimo metu buvo apklausta 500 aktyvių darbo rinkos dalyvių nuo 18 iki 60 metų. Taip pat buvo apklausti 400 Lietuvoje veikiančių įmonių, kuriuose dirba ne mažiau kaip 20 darbuotojų, direktorių, personalo ir kitų vadovų.

Vadovai 77 proc. atvejų teigė pastebėję, kad per pastaruosius tris mėnesius jų pavaldiniai yra atėję į darbo vietą su ligos simptomais. Daugiausia tai įvykdavo didelėse, daugiau nei 200 darbuotojų turinčiose įmonėse. „Apklausėme daug darbdavių, didžioji dalis mano, kad darbuotojui reikia suteikti bent porą laisvų dienų pasveikti. Dalis mano, kad susirgęs darbuotojas galėtų dirbti iš namų. Tyrimas rodo, kad darbdaviai pastebi sergančius darbuotojus, bet didelėse įmonėse atsirado 8 proc. darbdavių, netoleravusių nedarbingumo pažymėjimą turinčių darbuotojų neatėjimo į darbą“, – sakė „USP Baltics“ generalinė direktorė Jurgita Unčiurytė-Bakšienė.

Ligos atveju neatėję į darbą iš vadovų, kolegų 30 proc. apklaustų darbuotojų sulaukdavo pastabų. Didelių įmonių vadovai, pasak J. Unčiurytės-Bakšienės, dažniausiai riboja suteikiamų laisvadienių skaičių, bijodami simuliacijos.

Tyrimas atskleidė paradoksą – nors 91 proc. darbdavių teigė, kad peršalusiems darbuotojams suteikia laisvadienius, nemaža dalis dirbančiųjų dėl ligos sulaukė pastabų iš vadovų (7 proc.), kolegų (8 proc.) ir abiejų – vadovų ir kolegų (27 proc.). Taip pat net 60 proc. darbuotojų mano, kad jų darbdaviai nekreipia dėmesio, jei jie eina į darbą sirgdami.

Daugiau skaitykite:
http://lzinios.lt/lzinios/Ekonomika/tyrimas-75-proc-darbuotoju-net-sirgdami-eina-i-darba/216702
http://www.alfa.lt/straipsnis/49971880/apklausa-lietuviai-eina-i-darba-sirgdami-ir-sekina-salies-biudzeta
http://lietuvosdiena.lrytas.lt/aktualijos/gripas-vercia-is-koto-o-darbdaviai-susirgti-neleidzia.htm
http://m.diena.lt/naujienos/sveikata/sveikata/tyrimas-sirguliuodami-i-darba-eina-75-proc-dirbanciuju-730900
http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/skaiciai-nedziugina-sirgdami-i-darba-eina-net-75-proc-dirbanciuju.d?id=70207122