Nemieliausia šių Kalėdų dovana lietuviams: beždžionės statulėlė

2015/12/20 | Be kategorijos
22

Kalėdinių dovanų pirkimo bumas jau pačiame įkarštyje. Naujausios apklausos duomenimis, pusė lietuvių Kalėdines dovanas perka likus 2-3 savaitėms iki Kalėdų, net penktadalis likus savaitei iki Kalėdų.

Daugelis laužo galvą, kuo šiais metais nudžiuginti artimuosius. Niekam ne paslaptis, kad ne visos Kalėdų dovanos randa kelią į jų gavėjų širdis, tad kai kurios iš jų iš karto po švenčių keliauja į šiukšliadėžę, stalčių ar gilyn į sandėliuką. Norėdami palengvinti Kalėdų Senelio darbą, “BERENT Research Baltic” tyrėjai apklausė daugiau nei tūkstantį Lietuvos gyventojų prašydami pasidalinti, kokias dovanas gyventojai trokšta per šias Kalėdas rasti po eglute, o kokių tikrai nenorėtų gauti.

Paaiškėjo, kad labiausiai nepageidaujama Kalėdų dovana – beždžionės statulėlė ir panašūs suvenyrai. Tokių dovanų nepageidauja 22 procentai visų apklaustųjų. Antroje nepageidaujamų dovanų vietoje atsidūrė higienos reikmenys, t.y. įvairūs kūno priežiūros priemonių rinkiniai, šampūnai, muilai, pigūs kvepalai. Šių dovanų nepageidauja 9 procentai apklaustųjų. Trečią vietą nepageidaujamų dovanų sąraše užėmė buities, virtuvės rakandai ir indai – 7 procentai gyventojų nemėgsta tokių dovanų. Įdomu, kad statulėlių, suvenyrų ir virtuvės įrankių labiausiai nemėgsta moterys, o higienos priemonių – vyrai.
Apklausos rezultatai rodo, kad taip pat yra gana rizikinga dovanoti saldumynus, alkoholį bei pinigus, dalis žmonių į tokias kalėdines dovanas žiūri ne itin palankiai.

Žvelgiant į gyventojų planuojamą šių metų Kalėdinių dovanų biudžetą, galima teigti, kad daugumai Kalėdų gelbėti beždžionėlės statulėlėmis neprireiks. Tik 6 procentai apklaustųjų planuoja Kalėdų dovanoms išleisti mažiau nei 50 eurų. 23 procentai planuoja išleisti nuo 50 iki 100 eurų, nuo 101 iki 250 eurų biudžete numatę 21 procentas apkaustųjų, 12 proc. apklaustųjų planuoja išleisti dovanoms daugiau nei 250 eurų.

Taigi, ką dovanoti šiais metais, kad Kalėdų dovanėlė taptų malonia staigmena. Apklausos rezultatai rodo, kad dovanų spektras yra gana platus, ypač kalbant apie moterų kalėdinius norus. 18 procentų moterų nudžiugins parfumerija, kosmetika ar papuošalai, 14 proc. moterų pasitenkins mielomis smulkmenomis, tokiomis kaip kvapni arbata, žvakutės, kojnės ir kitais mielais niekučiais dovanotais iš širdies, 8 procentai trokšta bilietų į renginius ar dovanų kuponų grožio, spa ir kitoms procedūroms.
Moterims taip pat neabejodami galite dovanoti knygas, buitinę techiką ar elektroniką, arba keliones.

Daugiau nei trečdalis vyrų (37 procentai) apskritai nenori nieko gauti dovanų arba nežino ko norėtų. 11 procentų vyrų teigė norintys gauti dovanų išmaniosios ar kompiuterinės technikos. Dar 10 procentų vyrų teigė, kad jiems dovanos neturi reikšmės, nematerialūs dalykai, tokie kaip laikas su šeima ir artimaisiais, sveikata ir laimė yra vertingiau nei dovanos. 8 procentai vyrų nurodė, kad buitinė technika ar elektronika būtų jiems gera dovana.

Ieškodami kalėdinių dovanų 53 procentai gyventojų aplankys Akropolio prekybos centrus, 53 procentai gyventojų nurodė, kad dovanas tikisi išrinkti Maximos prekybos centruose, 32 procentai dovanų taip pat ieškos ir Senukų prekybos centruose. Internetinė prekyba ir toliau auga – net 25 procentai gyventojų šiais metais kalėdines dovanas žada pirkti internetu.

—–
Apklausą atliko UAB BERENT Research Baltic 2015 m. gruodžio 1 – 8 d. Tyrimo metu apklausta 1010 respondentų nuo 18 m. iki 69 m. Tyrimo imtis reprezentuoja esamą Lietuvos gyventojų populiacijos pasiskirstymą pagal lytį, amžių, regionus ir kitus demografinius rodiklius.
Cituojant tyrimo rezultatus būtina nuoroda į šaltinį “BERENT Research Baltic”.