Tyrimas: Darbdavių požiūris į karo pabėgėlius Lietuvoje

2015/11/23 | Tyrimas
108

BERENT Research Baltic vykdyto sociologinio tyrimo “Darbdavių požiūris į karo pabėgėlius Lietuvoje” metu buvo apklausti 455 įmonių vadovai. Dėl Europą užplūdusio didelio skaičiaus karo pabėgėlių, kurių dalis bus perkelta ir į Lietuvą, siekta įvertinti galimą migracijos įtaką Lietuvos darbo rinkai.

Karo pabėgėlių įtaka Lietuvos darbo rinkai
Dauguma, t.y. 38 procentai apklaustųjų mano, kad karo pabėgėliai gali turėti neigiamą įtaką Lietuvos darbo rinkai, 27 proc. įžvelgia teigiamą įtaką. Dažniausiai teigiamą įtaką įžvelgia pramonės, gamybos sektorius, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų įmonės bei profesinių, techninių ir administracnių paslaugų sektoriaus atstovai.

6542_04

 

 

 

 

 

 

 

Karo pabėgėlių galimybės Lietuvos darbo rinkoje
57 proc. įmonių atsakė, kad galimybių įdarbinti karo pabėgėlių jų bendrovėje nėra, 28 proc. įmonių teigė, kad karo pabėgėliai turi galimybių įsidarbinti jų bendrovėje.

Įsidarbinti karo pabėgėliams nepavyks profesines, technines ir administracines paslaugas teikiančiose įmonėse, finansų sektoriuje bei prekybos įmonėse. Pagrindinės priežastys dėl kurių įmonės nemato galimybių karo pabėgėliams jų įmonėje – tai kalbos barjeras, nes darbe reikalingos nepriekaištingos lietuvių kalbos žinios, teisės aktų išmanymas bei vietinės rinkos pažinimas, taip teigė 36 proc. tyrimo dalyvių. 21 proc. respondentų linkę abejoti ar karo pabėgėlių kvalifikacija bus tinkama arba jiems prireiks bent keleto metų, kad įgyti kvalifikaciją.

Daugiausiai galimybių įsidarbinti karo pabėgėliams yra pramonės, gamybos sektoriuje, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų įmonėse. Įmonės, galinčios iš karto pasiūlyti darbą karo pabėgėliams teigė, kad jų atstovaujamame sektoriuje yra didelis darbuotojų trūkumas, trūksta ne tik kvalifikuotos, bet ir nekvalifikuotos darbo jėgos, tad jie yra pasiryžę priimti norinčius dirbti karo pabėgėlius. 21 proc. tyrimo dalyvių teigimu, norintiems dirbti darbo visada atsiras, viskas priklausys nuo konkretaus asmens kvalifikacijos bei noro įsilieti į darbo rinką, nusistatymo prieš kitos tautybės asmenis nėra.

6542_05

 

Įmonių teigimu apskritai yra sunku kažką vertinti, nes labai trūksta viešos informacijos apie į Europą atvykstančių pabėgėlių išsilavinimą ir kvalifikaciją. Taip pat nuogastaujama, kad kvalifikuoti karo pabėgėliai liks Vakarų Europos šalyse, kur jie turi žymiai geresnes integracijos galimybes, o į Lietuvą atvyks tik nekvalifikuoti. Nors ir nedidelė dalis – 9 proc., bet yra įmonių abejojančių, ar karo pabėgėliai apskritai norės dirbti, jų netenkins maži lietuviški atlyginimai.

 

Karo pabėgėlių įdarbinimo privalumai ir trūkumai

Kitų užsienio kalbų mokėjimą kaip privalumą įžvelgė 74 proc. įmonių, 60 proc. įmonių mano, kad įdomi patirtis dirbant su kitos kultūros atstovu yra privalumas, 59 proc. įmonių įžvelgia galimybę perimti kitokią darbo patirtį iš karo pabėgėlio, 50 proc. įmonių mano kad tolerancijos egzaminas kolektyvui būtų privalumas priimant karo pabėgėlį į darbą, 44 proc. įmonių mano, kad karo pabėgėlio įdarbinimas jų įmonei suteiktų tarptautinės daugiakultūrės įmonės įvaizdį.

Didžiausi karo pabėgėlių įdarbinimo trūkumai, įžvelgiami įmonių, tai kitoks karo pabėgėlių požiūris į darbą ir atsakomybę – mano 35 proc., bei kitoks požiūris į darbo produktyvumą – 27 proc.

Darbdavių skatinimo modeliai
Tyrimo rezultatai rodo, kad finansinis skatinimas įmonių apsisprendimą paveiktų teigiamai, įmonės būtų suinteresuotos priimti pabėgėlius į darbą, jeigu valstybės rėmimas viena ar kita kompensacijos ar subsidijų forma būtų joms prieinamas. Visi 4 tyrimo metu parodyti finansinės paramos modeliai, daugiausiai susiję su socialinių mokesčių kompensavimu, pusei darbdavių (44 – 54 proc.) pasirodė patrauklūs ir skatinantys įdarbinti karo pabėgėlius.
Daugiau nei pusės darbdavių (56 proc.) socialinės akcijos bei skiriami apdovanojimai neskatintų įdarbinti karo pabėgėlių, 14 proc. įmonių teigė, kad jos būtų skatinamos, 28 proc. įmonių šiuo klausimu laikėsi neutralios pozicijos.

6542_02

 

 

 

 

 

 

 

 

Tyrimas atliktas 2015 m. spalio 26 – lapkričio 6 dienomis.

Naudojant tyrimo rezultatus privaloma nurodyti tyrimo vykdytoją.
Publikacijos:
http://www.delfi.lt/verslas/verslas/lietuvos-darbdaviai-ivardijo-pagrindines-kliutis-pabegeliu-idarbinimui.d?id=69649564
http://www.lrt.lt/naujienos/ekonomika/4/120471/apklausa_lietuvos_darbdaviai_atsargiai_vertina_karo_pabegeliu_galimybes_isidarbinti_
http://verslas.lrytas.lt/izvalgos-ir-nuomones/salies-darbdaviai-ispeja-pabegeliams-isidarbinti-nebus-lengva.htm
http://m.kauno.diena.lt/naujienos/verslas/ekonomika/lietuvos-darbdaviai-atsargiai-vertina-pabegeliu-galimybes-isidarbinti-721303
http://valstietis.tv3.lt/Pradzia/Naujienos/Lietuvoje/Verslas5/Lietuvos-darbdaviai-atsargiai-vertina-karo-pabegeliu-galimybes-isidarbinti
http://klaipeda.diena.lt/naujienos/verslas/ekonomika/lietuvos-darbdaviai-atsargiai-vertina-pabegeliu-galimybes-isidarbinti-721303