Tyrimas: Dauguma Lietuvos gyventojų euro įvedimą Lietuvoje vertina palankiai

2014/12/19 | Tyrimas
52

Tai, kad nuo 2015 m. sausio 1 d. naujoji Lietuvos valiuta bus euras, palankiai ir labiau palankiai vertina 53 proc. gyventojų, 39 proc. būsimosios valiutos atžvilgiu nusiteikę nepalankiai, 8 proc. neturi nuomonės. Tai parodė BERENT Research Baltic atlikta visuomenės nuomonės apklausa.

„Kitų eurą įsivedusių šalių patirtis rodo, kad bendrosios Europos valiutos palaikymas smarkiai paauga po valiutos įvedimo. Lietuvoje poslinkis įvyko iki įžengiant į euro zoną. Tam įtakos turėjo gerokai išaugęs gyventojų informuotumas, nes būtent nežinojimas yra dažna įvairių baimių priežastis“, – sako Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Gyventojai dažniausiai tarp palankaus euro vertinimo priežasčių vardijo išnyksiančias valiutos keitimo išlaidas, ateities siejimą su Europa, šalies stabilumą ir ekonominį augimą. Tarp skeptiškai būsimą valiutą vertinančiųjų dažniausiai paminėtos baimės dėl galimo kainų kilimo, nacionalinės valiutos praradimas ir nerimas dėl gebėjimo persiorientuoti valiutos keitimo metu.

Tyrimo duomenimis, 84 proc. respondentų yra matę grynuosius eurus, o beveik kas antras iš jų galėjo įvardyti bent vieną eurų apsaugos priemonę. Apklausos duomenimis, 68 proc. gyventojų jau yra naudoję eurus atsiskaitymams. Be to, dauguma gyventojų žino, kad eurų banknotai visose šalyse vienodi, o monetų nacionalinės pusės – skirtingos.

Visuomenės nuomonės tyrimas atliktas 2014 m. lapkričio 3–26 d. Apklausti 1 002 gyventojai nuo 18 m. amžiaus.
Išsamesnius tyrimo rezultatus rasite Lietuvos banko interneto svetainėje:
http://www.lb.lt/n24675/lietuvos-bankas_euro_15_12_2014.pdf

Cituojamas šaltinis: Lietuvos bankas.