Kaip išsirinkti rinkos tyrimus atliksiančią įmonę: ką būtina žinoti?

2011/09/19 | Be kategorijos
13

Kievienoje įmonėje būna situacija, kai sprendžiant verslo iššūkius ir problemas, reikia pasitelkti samdomų specialistų pagalbą. Ne išimtis yra rinkos tyrimai. Niekas nenori atsidurti situacijoje, kai kyla nepasitenkinimas esamais partneriais, susiduriama su užsakymų vykdymo sunkumais, o priežastis yra neaiški ir iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad viskas tvarkoje. Yra daug įmonių, kontorų ir nepriklausomų konsultantų, kurie siūlo rinkos ir kitų tyrimų paslaugas. Kaip išsirinkti patikimą partnerį ir nepatekti į tokią situaciją? Receptas yra ir jis labai paprastas. Reikia pasidomėti savo būsimu partneriu. Informacija apie rinkos tyrimų įmonę yra „raktas“, padėsiantis išvengti neplanuotų išlaidų ir susirasti tinkamą partnerį.
Siekiant surinkti reikalingą informaciją apie rinkos tyrimų įmonę, reikia pasidomėti įmonės patirtimi tyrimų srityje, tarptautiniais ryšiais, vykdomais projektais, teikiamais produktais bei darbuotojų išsilavinimu, kvalifikacija ir patirtimi. Visi minėti aspektai yra svarbūs ir padės sumažinti klaidų, nesusipratimų riziką bei užtikrinti geresnę tyrimo kokybę.

• Rinkos tyrimų įmonės patirtis tyrimų srityje
Pasidomėjus rinkos tyrimų įmonės reputacija, patirtimi, specializacija, stambiausiais projektais, galima tiksliau įvertinti bei suvokti, ar būtent ši rinkos tyrimų įmonė yra tinkama atlikti pageidaujamą tyrimą. Atlikti ne bet kaip, o kad visiškai patenkinti užsakovo įmonės poreikius bei lūkesčius.
Kiekviena rinkos tyrimų įmonė gali pasiūlyti skirtingą patirtį, kainą bei įrankius. Dėl šios priežasties labai svarbu atsižvelgti į įmonės tyrimų pobūdį ir specializaciją: rinkos tyrimų įmonės dažnai specializuojasi tam tikrų tyrimų atlikime, pvz. žiniasklaidos, vaikų tyrimai; taip pat būna siauresnė specializacija konkrečiose rinkose, pvz.: žemės ūkio, medicinos, IT srityje; dalis įmonių atlieka tik kokybinius ar tik kiekybinius tyrimus ir tt. Taip pat skiriasi jų duomenų rinkimo metodai: įmonės gali vykdyti apklausas internetu, paštu, telefonu, atlikti monitoringo/stebėjimo tyrimus ar interviu.

• Tarptautiniai ryšiai
Tarptautiniai ryšiai daug pasako apie įmonę, padeda geriau įvertinti jos galimybes, turimą patirtį ir resursus. Tarptautiniam tinklui priklausanti rinkos tyrimų įmonė gali lengviau, efektyviau ir pigiau organizuoti tyrimus keliose šalyse ar regioniniu mastu bei tikslingai išnaudoti partnerių žinias ir patirtį.

• Informacija apie rinkos tyrimų įmonės vykdomus projektus ir produktus
Dar vienas svarbus aspektas – įmonės vykdomi projektai ir siūlomi produktai. Rinkos tyrimų įmonių siūlomi produktai yra labai įvairūs ir dėl savitų ypatybių gali netikti Jūsų projektui. Todėl labai svarbu išsiaiškinti, kaip ruošiamas projektas, kaip jis vykdomas, kaip gaunami rezultatai ir kokios jų pateikimo formos. Įmonės gali atlikti tyrimus ir pateikti duomenis be analizės, teikti tik konsultacines paslaugas arba(ir) atlikti tyrimus, ir konsultuoti bei pateikti rekomendacijas kliento problemai spręsti. Prieš pradedant tyrimą svarbu išsiaiškinti ir aptarti tyrimo problemą, tikslus, galimą kainą, ir kitas detales. Šį informaciją leis įvertinti galimo partnerio atitikimą tyrimo poreikiams.

• Rinkos tyrimų įmonės darbuotojai
Siekiant taupyti pinigus ir pasirinkti tinkamą rinkos tyrimų įmonę, ne mažiau svarbu surinkti informaciją apie darbuotojus, nes įmonės darbo kokybė priklauso nuo darbuotojų kvalifikacijos ir patirties. Reikėtų pasidomėti įmonės darbuotojų bei jų vadovų išsilavinimu, kvalifikacija, patirtimi marketingo tyrimų sferoje ir tyrimo metodų išmanymu. Naudinga susipažinti su darbuotojais, kurie bus atsakingi už projektą, įvertinti bendradarbiavimo gaires.
Surinkus bent dalį šios informacijos galima nuspręsti, ar konkreti rinkos tyrimų įmonė yra tinkamas partneris, galintis atlikti reikalingą tyrimą bei pateikti rezultatus, kurie padėtų išspręsti iškilusias problemas bei atitiktų kompanijos poreikius ir lūkesčius.

Parengta pagal www.berent.lt ir www.esomar.org informaciją